HEX 2018

Hackathon | healthtech | application | blockchain | design

HEX 2018: een hackathon waarbij 300+ internationale software- en websiteontwikkelaars, designers en business strategen een weekend lang samen aan maatschappelijke oplossingen werkten. De deelnemers konden een keuze maken uit de cases van HEX. Deze bestonden uit e-commerce, VR & AR, Robotics, smart cities, future society, entertainment, artificial intelligence, manufacturing 4.0, future mobility en healthtech. Mijn team koos voor healthtech.

 

Hackers, hosselaars en hipsters

Ons team bestond uit hackers, hosselaars en hipsters. De hacker nam het programmeren op zich, de hosselaar was onze contactpersoon en presentator en de hipster, wat mijn rol was, ging over de vormgeving van het ontwerp. In 32 uur hebben we een systeem bedacht waardoor álle patiëntendossiers electronisch gebruikt kunnen worden.

 

Patiëntendossiers worden de laatste 20 jaar steeds meer gedigitaliseerd. Echter hebben deze geautomatiseerde informatiesystemen nog niet dezelfde doorbraak gemaakt als in andere sectoren. Automatiseren kan juist handig zijn om andere moderne technologieën toe te passen, zoals ondersteunende systemen die worden geïntegreerd in de routinematige klinische werkzaamheden.

Accenture vroeg om een een digitaal patiëntendossier, geschikt voor meerdere zorginstanties in verschillende sectoren met meerdere functionaliteiten middels een gedecentraliseerd systeem. De privacy van de patiënt is belangrijk en het systeem moet voldoen aan de privacyeisen.

 

 

 

 

Cureum

 

Het werkt als volgt: In de app Cureum heeft de patiënt zelf toegang tot zijn gegevens. Wanneer de patiënt bij zijn verzorger in de praktijk aankomt kan de verzorger gegevens opvragen middels een QR-code. De patiënt scant de QR-code met de Cureum app en kan vervolgens zelf aan- en uit vinken welke gegevens hij of zij wil delen met zijn verzorger. De patiënt kan er nu zelf voor kiezen dat zijn fysiotherapeut bijvoorbeeld wel ziet dat hij ooit botbreuken heeft gehad, maar niet welke medicijnen hij of zij inneemt. Om de veiligheid te waarborgen is de app gebouwd in blockchain.

 

In de app kan de patiënt zijn algemene gegevens opslaan, zijn patiëntendossier inzien, zien bij welke zorginstellingen hij zit aangesloten, inzien welke gegevens hij toegankelijk maakt voor zijn zorginstellingen en een noodknop waarbij een SOS-contactpersoon gealarmeerd wordt om gegevens beschikbaar te stellen wanneer de patiënt dit zelf niet kan.

 

 

Blockchain

Blockchain is een netwerk was decentraal en open is. Dit wil zeggen dat niet één instantie of bedrijf eigenaar is, maar dat (net zoals bij email en internet) niemand exclusief eigenaar is. Iedereen mag deelnemen aan het netwerk en er nieuwe toepassingen op bouwen. Het voordeel van deze open inrichting is dat het, net als het internet, niet kan worden gekraakt door hackers. De informatie op blockchain wordt niet opgeslagen op één centrale plek (wat een doelwit is voor hackers), maar wordt verspreid over verschillende databases. Dit maakt dat data met blockchain veiliger kan worden verspreid.

Echt geweldig om een heel weekend samen te mogen werken met mensen uit allerlei verschillende disciplines waarbij ik mijn ontwerpskills in kon zetten om bij te dragen aan een oplossing van een maatschappelijk vraagstuk. On top of all hebben we de healthtech case gewonnen!

 

In samenwerking met Bas Schleijpen, Rik van Loenhout en Joost Sanderink.

 

Contact

Vind je dit project interessant en kan ik iets voor jou betekenen? Neem dan contact met me op via hello@studiojorgensen.com of bel naar +31 6 55 34 81 32